Jdi na obsah Jdi na menu
 


House music

House Music (často jen House) je styl, který řadíme do žánru taneční hudba.Obsah [skrýt]
1 Technická podstata
2 Evoluce žánru
3 Současnost
4 Významní producenti
5 Důležitá vydavatelství
6 Externí odkazy
7 Literatura


Styl je založený na monotónním 4/4 rytmu v rychlosti mezi 120 až 130 BPM. Základ skladby typicky vytváří bicí automat (nejčastěji Roland TR-808, Roland TR-909) se zvýrazněným basovým bubnem (slangově „kopák“, velký buben) na každé době (celá nota) v taktu. Toto zvukové schéma vytvořili DJs (zejména afrického a hispánského původu) začátkem 80. let 20. st. ve městech New York, Detroit a Chicago upravováním disco, soulových a funkových skladeb podkreslováním dynamickým a úderným zvukem typickým pro bicí automaty. Mezi zakladateli byli mj. Marshall Jefferson, Frankie Knuckles, DJ Pierre, Larry Levan aj.

Vlna House Music od svého vzniku během následujících dvaceti let zasáhla hudební průmysl po celé zeměkouli a dala tím vzniknout různým mutacím. Nejprve američtí DJs začali svou hudbu (resp. Garage a Acid House) hrát na britských ostrovech, odkud se styl rychle rozšířil přes Nizozemí a Belgii i na evropský kontinent. Ve Velké Británii tak vznikly žánry jako Rave a Speed Garage, v Itálii Italo House, v Belgii New Beat a částečně i Electronic Body Music (EBM), v Německu tzv. Dance a Trance a ke konci století se vlna dostala do latinskoamerických zemí, odkud se šíří Latin House.

Název House Music dostal styl podle dnes již neexistujícího chicagského klubu zvaného Warehouse; často se uvádí, že název vznikl tak, že se hrál na domácích večírcích (House party), kde se poprvé začaly míchat vinyly a také, že se dá skladba vytvořit „doma“ a to i bez hudebníků či hudebního vzdělání. Tyto faktory způsobily masové šíření bez závislosti na drahé studiové technice a nákladů na hudební vydavatelství. Toto si samozřejmě uvědomili také producenti od velkých nahrávacích společností (tzv. major labels) a začali vykrádat komerčně nejatraktivnější nápady a tím následně ovlivnili pop kulturu jako takovou. Vývoj House Music probíhal simultánně s vývojem Techno kultury (často Techno House) a nelze tyto dvě kultury od sebe oddělit, i zvukově se často prolínají.

Současnost

Scéna se po roce 2000 dále liberalizuje a to hlavně příchodem výkonného PC software, který často poskytuje i kvalitnější zvuk než analogové syntezátory a bicí automaty (např. firmy Roland) a to za zlomek nákladů. Rovněž rozvoj internetu a P2P sítí v praxi omezuje vliv velkých gramofonových společností na scénu House Music. Zvukový charakter je přesto stále stejný, pouze více konsolidovaný a více repetativní. Díky oproštění se od všech „ostrých“ zvuků se také začal častěji používat termín Deep House rep. Soulful House a to ve snaze odlišit tento směr od příbuzného stylu Electro.

Významní producenti
Marshall Jefferson
DJ Pierre
Larry Levan
Frankie Knuckles
Todd Terry
Little ´Louie´ Vega
Kenny ´Dope´ Gonzales
Armand Van Helden
Steve ´Silk´ Hurley
Farley ´Jackmaster´ Funk
David Morales
Roger Sanchez
Benny Benassi

Důležitá vydavatelství

Strictly Rhythm
Radikal Fear
Manifesto
Positiva
FFRR (Full Frequency Range Recordings)
Defected
Hed Kandi
Ministry Of Sound

zdroj:wikipedia.cz
Kategorie: Hudební styly | Taneční hudba | House

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Soutěž

(Kája, 5. 9. 2009 20:00)

Ahojík. Prosímtě,jestli chceš,tak se na mé stránce zapoj do soutěže. Dík
Odkaz na stránku: http://www.musiconline.estranky.cz/